Weer update 11-03 (13:00): Banen zijn OPEN

01 februari 2023


Update 11-03 (13:00): De banen zijn weer sneeuwvrij. Alleen baan 1 mag NIET gebruikt worden!

Denk s.v.p. als je wel (of niet) gaat spelen aan het volgende:

* Reserveer altijd eerst baan 7 of 8 als daar plek is, vanwege de aanzienlijk goedkopere led verlichting!

* Ook als je al aan het spelen bent, en de lampen van baan 1 en 2 en/of baan 3 kunnen uit omdat er op baan 7 en 8 plek is, doe dan de lampen zelf even uit en verplaats je naar één van de achterste banen.

* Als je helemaal niet gaan spelen, maar wel gereserveerd hebt, annuleer dan ALTIJD je reservering.

Zolang het rond het vriespunt is, zullen we via dit bericht weer zo actueel mogelijk op de hoogte houden of de banen wel of niet open zijn. Kijk dus voor je gaat spelen bij twijfel altijd eerst even in onze club app of op de website bij de nieuwsberichten naar de actuele "Weer update". 

Soms lijkt het of de banen er best goed bij liggen, maar te vroeg in gebruik nemen kan onherstelbare schade aanrichten. We rekenen daarom op jouw begrip en medewerking dat de banen niet betreden worden als het park gesloten is en er een bordje op de poort hangt en/of het in dit bericht staat aangegeven. Bedankt.

Bij slechte weersomstandigheden kan het zijn dat we ons park moeten sluiten omdat de banen niet bespeeld mogen worden.

We zullen de informatie altijd zo snel mogelijk in deze app doorgeven (in de titel van dit bericht zie je de actuele status). En daarnaast proberen we het ook op de website aan te geven of de banen open of gesloten zijn.

De beoordeling en verwerking hiervan gebeurt door vrijwilligers. Het kan daarom soms even duren voordat dit bekend is en onze leden hierover geïnformeerd kunnen worden. We rekenen op jouw begrip hiervoor.

Ter info nog even de richtlijnen voor baangebruik bij slecht weer:

Met temperaturen van rond het vriespunt en zelfs daaronder rijst ook altijd weer de vraag hoe om te gaan met de tennisbanen. Kan er nu wel of niet gespeeld worden en wat kunnen we er wel of niet aan doen? Er bestaan nog wel eens wat misverstanden over de bespeelbaarheid van tennisbanen tijdens diverse winterse omstandigheden. Hieronder een uitleg:

Opdooi

Opdooi is de grootste vijand van tennisbanen in de winter. Veel tennisbanen in Nederland zijn aangelegd op een fundatie van lava. Als water in de lavafundatie bevriest, neemt de dichtheid af en het volume sterk toe. Gevolg is dat de lavakorrels letterlijk omhoog komen. De fundatie zet als het ware uit. Als het bevroren water in de fundatie vervolgens gaat smelten, is er sprake van zogenoemde opdooi. De uitgezette massa verliest zijn stabiliteit. Het water dient op een natuurlijke wijze weer terug te zakken in de originele staat. Is er nog deels vorst aanwezig in de lavalaag, dan zullen bij betreding en bespeling van de tennisbanen de lavakorrels worden weggedrukt. Dit is vergelijkbaar met voetstappen in het zand.

Het gevaar om de banen te snel in gebruik te willen nemen, loert vooral bij de kunstgrassystemen, omdat het fenomeen opdooi minder goed zichtbaar is dan bijvoorbeeld op gravel. Aan het oppervlak kun je het niet zien, waardoor het idee kan bestaan dat de banen probleemloos bespeelbaar zijn. Bespeling kan in dat geval onder meer leiden tot kleine kuiltjes in de baan die een negatief effect hebben op het balstuitgedag. Voor kunstgrassystemen kan het verstandig zijn na opdooi licht te walsen.

Vanwege de slecht zichtbare effecten van opdooi, is het vooral bij kunstgrassystemen goed de bespeelbaarheid te controleren. Als de lavafundatie nog niet in zijn geheel is teruggezakt, merk je bij betreding van de baan dat de kunstgrasmat licht wordt ingedrukt. Alsof er lucht zit tussen de mat en de fundatie. Hoor je tijdens het lopen een hol geluid, dan zijn de banen nog niet bespeelbaar. De stuit van een bal kan overigens ook zekerheid bieden. Een vallende bal op een baan met opdooi zal nauwelijks opstuiten.

Vorst en sneeuw

En dan zijn er natuurlijk de meer zichtbare effecten van winterweer zoals vorst en sneeuw. Indien er sneeuw op de banen ligt, is het zowel op gravel als op zand ingestrooid kunstgras niet verstandig dit zomaar weg te schuiven. Bij zandkunstgras kunnen de kunststof vezels beschadigen en wordt met de sneeuw ook veel instrooimateriaal verwijderd. Dit beïnvloedt de speeleigenschappen en wellicht zelfs de levensduur van de banen. Een afdekzeil is overigens een prima remedie bij sneeuwval, waar bovendien geen technische bezwaren aan kleven.

Bij droge vorst zijn alle baantypen in principe bespeelbaar. Je kunt geen directe schade aanbrengen aan de toplaag. Het ligt voor de hand dat banen bij vorst wel harder en gladder zijn, met alle nadelen en risico’s van dien. Ook dan dien je als vereniging een zorgvuldige afweging te maken alvorens de banen vrij te geven.

Als het echter geregend heeft en het direct daarna gaat vriezen (zogenaamde "natte vorst") dan bevriezen de druppels rondom de grasvezels en breken deze vezels af op het moment dat je er overheen loopt.

Nieuwscategorieën